Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Αχαμνόπιτα (Γαλατόπιτα)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή τη συνταγή την έχω γράψει και κρατήσει εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να θυμάμαι πώς ακριβώς τη βρήκα. Ίσως την είχα πρωτοδεί σε κάποιο περιοδικό. Πρόσφατα λοιπόν, έκανα μια αναζήτηση στο ίντερνετ για το όνομά της. Βρήκα ότι είναι Μικρασιάτικη συνταγή που έφτιαχναν τη μέρα της Αναλήψεως και στην αρτακιανή διάλεκτο αχαμνό θα πει νερουλό. Επειδή η αρχική της σύσταση είναι όντως νερουλή επικράτησε αυτή η ονομασία.



Υλικά: 


1 λ. γάλα πλήρες 

125 γρ. αλεύρι 

125 γρ. μαργαρίνη (κατά προτίμηση να έχει μέσα και ένα ποσοστό ζωικού βουτύρου) 

2 φλ. ζάχαρη 

5 αυγά 

1 βανίλια 


Εκτέλεση: 


Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα. 

 Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί εντελώς όσο είναι ακόμα κρύο το γάλα. Θέλει πολύ καλό ανακάτεμα για να μη σας μείνει κανένας σβώλος.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη..... 

 τη βανίλια.....

(αν έχετε ζάχαρη βανίλιας όπως εγώ βάλτε περίπου ένα κουταλάκι κοφτό) 

 συνεχίζουμε με τα αυγά αφού τα χτυπήσουμε λίγο....

 και τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.

 Συνεχίζουμε το ανακάτεμα χωρίς να έχουμε ταχύτητα. Μόλις αρχίζει να πήζει τότε το ανακατεύουμε γρηγορότερα και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μόλις πήξει εντελώς.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά με αρκετό βούτυρο ένα ταψί διαστάσεων 26Χ38 ώστε να βγουν τα κομμάτια λεπτά.

Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και το κουνάμε λίγο να πάει παντού ομοιόμορφα. 

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του όπως του παστίτσιου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...