Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Φουντουκόπιτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα πολύ ωραίο, σιροπιαστό γλυκό ταψιού που ίσως να σας θυμίσει κάπως την καρυδόπιτα.  




Υλικά: 


150 γρ. βούτυρο 

6 αυγά 

120 γρ. άχνη 

120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 

400 - 450 γρ. φουντούκια 

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού 


Σιρόπι: 

300 γρ. νερό 

270 γρ. ζάχαρη 

το χυμό 1/2 λεμονιού (μικρού μεγέθους) 


Εκτέλεση:  


 Χτυπάμε αρχικά για 1' το βούτυρο στο μίξερ.

 Προσθέτουμε την άχνη και την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν.

 Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα.

 Κρατάμε πρώτα ξεχωριστά ένα μέρος των φουντουκιών γύρω στα 50 - 70 γρ. από την ποσότητα που έχουμε και τα υπόλοιπα τα κάνουμε σκόνη στο μούλτι.

 Τα προσθέτουμε μέσα στο μπολ του μίξερ. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.

 Τα φουντούκια που κρατήσαμε τα καβουρδίζουμε για 10' στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να σκάσει η φλούδα τους και να αλλάξουν ελαφρά χρώμα.







Τα αφήνουμε 5' - 10' να κρυώσουν και βγάζουμε τη φλούδα τους τρίβοντάς τα ανάμεσα στις παλάμες μας.


 Κρατάμε μερικά φουντούκια για το στόλισμα της επιφάνειας (περίπου 15-20 είναι αρκετά για τα κομμάτια που θα κόψουμε). Τα υπόλοιπα τα κόβουμε πιο χοντρά στο μούλτι ώστε στο κομμάτι που θα τρώμε να τα αισθανόμαστε. Αν όμως, δε θέλετε να τα μασάτε τότε κόψτε τα μαζί με τα προηγούμενα ψιλοκομμένα.

  

 Τα βάζουμε κι αυτά στο μείγμα του μίξερ.

Αρωματίζουμε προσθέτοντας το ξύσμα του λεμονιού. 

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 - 33 εκ. και βάζουμε μέσα το μείγμα. 

 Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40'. 










Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα να βράσουν για 10' για το σιρόπι.

 Σιροπιάζουμε το γλυκό όσο είναι ζεστό.  

 Όταν κρυώσει το κόβουμε λοξά για να γίνουν οι ρόμβοι ή αν σας αρέσει και σε τετράγωνα κομμάτια και βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι από ένα καθαρισμένο και καβουρδισμένο φουντούκι που κρατήσαμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...