Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πρόχειρο σταφιδόψωμο με τη ζύμη της πίτσας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν σας περίσσεψε ζυμάρι από τη ζύμη της πίτσας και θέλετε να φτιάξετε ένα πρόχειρο γλυκό μια καλή ιδέα είναι το σταφιδόψωμο που γίνεται εύκολα και γρήγορα με λίγα υλικά. Ιδανικό για να συνοδεύσετε ένα καφεδάκι ή το πρωινό γεύμα.




Υλικά: 


Για τη ζύμη: 

2 φλ. αλεύρι 

κάτι λιγότερο από 1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 1 1/2 κ.γ. ξηρής 

3/4 φλ. χλιαρό νερό 

1 κ.γ. ζάχαρη 

1 - 1 1/2 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά, αν φτιάξετε πρώτα πίτσα διαφορετικά παραλείψτε το) 

2 κ.σ. λάδι 


Για τη γέμιση: 

σπορέλαιο για το άλειμμα

μαύρη ζάχαρη (αν δεν έχετε βάλτε λευκή)

κανέλα 

σταφίδες 

λίγο κονιάκ 


Για το γλάσο:

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη 

1 - 2 κ.γ. νερό 


Εκτέλεση:


 Για να φτιάξουμε το ζυμάρι κάνουμε τα βήματα που περιγράφω στη συνταγή "Νηστίσιμη πίτσα". Αφού έχει περάσει η ώρα κι έχει φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένο τραπέζι σε ένα φύλλο που να μην είναι πολύ λεπτό.

Το αλείφουμε με το σπορέλαιο με ένα πινέλο, αφήνοντας ελεύθερα 1 - 2 εκ. στη μία άκρη την οποία θα βρέξουμε αργότερα.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με ζάχαρη μαύρη κι αν θέλετε με κανέλα. Μπορείτε σε ένα μπολ να τα ανακατέψετε και να τα πασπαλίσετε μαζί.

 Βάζουμε τις σταφίδες από πάνω. Αν θέλετε μπορείτε να τις μουσκέψετε για λίγη ώρα σε ένα φλιτζάνι με κονιάκ τόσο που να τις μισοσκεπάζει. Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε στην επιφάνεια.

 Αρχίζουμε από τη μία άκρη να τυλίγουμε σε ρολό.

 Την άκρη που αφήσαμε πριν χωρίς λάδι την αλείφουμε με νερό για να κολλήσει στο ρολό και να μην ανοίξει. Γι' αυτό την πατάμε καλά κατά το ένωμα.

Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί. 

Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το ίδιο σπορέλαιο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 

Τρώγεται και σκέτο αν το προτιμάτε. 

 Για το γλάσο, βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το νερό μέχρι να διαλυθεί καλά και να γίνει ρευστή. Το νερό μπορείτε να το αυξομειώσετε σύμφωνα με το πόσο πηχτό ή ρευστό θέλετε το γλάσο.

 Περιχύνουμε την επιφάνεια του γλυκού.


4 σχόλια:

  1. Μοιάζει τέλειο! Με τι μπορώ να αντικαταστήσω τις σταφίδες εγώ που δεν τις τρώω ;;; (βέβαια τα παιδιά τρελαίνονται για αυτές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Νίκο μου. Θα μπορούσες να βάλεις τριμματάκια σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς και μαρμελάδα.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...