Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Καρυδόπιτα σιροπιαστή

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αν σας περισσεύουν πολλά αυγά και δεν ξέρετε πώς να τα καταναλώσετε μια καλή ευκαιρία είναι να φτιάξετε αυτή την καρυδόπιτα. Το καλό που έχει είναι ότι μετά δε μένει καθόλου η μυρωδιά του αυγού. Γίνεται αφράτη και ελαφριά. Τώρα βέβαια, αν έχετε θέμα με τη χοληστερίνη....ίσως να ισοφαρίσετε τη ζημιά με το καλό που προσφέρουν τα καρύδια.

 

 



Υλικά: 


20 αυγά 

250 γρ. καρύδια κοπανισμένα 

200 γρ. φρυγανιά τριμμένη 

400 γρ. ζάχαρη 

4 βανίλιες 

2 φακελάκια baking powder 

1 φλ. του καφέ κονιάκ 

1 κ.γ. κανέλα 


Για το σιρόπι: 

5 ποτήρια νερό 

2 ποτήρια ζάχαρη 

1 ξύλο κανέλας 

3 - 4 καρφάκια γαρύφαλου 


Εκτέλεση: 


 Χτυπάμε με το μίξερ αρχικά για λίγο τα αυγά, ίσα να διαλυθούν. Προτιμήστε να χτυπήσετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη γιατί ο κάδος του μίξερ δε θα χωρέσει την ποσότητά τους.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα να αφρατέψει το μείγμα. 

 Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά.

 Ρίχνουμε τα κοπανισμένα καρύδια κομμένα στο μούλτι.

Βάζουμε τις βανίλιες. Στη φωτογραφία έβαλα ζάχαρη βανίλιας γιατί δεν βρίσκω αμπούλες. 

 Βάζουμε το κονιάκ.

 Τέλος ρίχνουμε και την κανέλα.

 Βουτυρώνουμε το μεγάλο ταψί της κουζίνας και ρίχνουμε το μείγμα. (στη φωτογραφία έβαλα πυρέξ γιατί μοίρασα το μείγμα σε δύο). Κουνάμε το ταψί να πάει παντού ομοιόμορφα. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40'. (αρκεί στη δοκιμή να βγαίνει το μαχαίρι που θα βυθίσετε καθαρό)

Όταν θα κοντεύει η καρυδόπιτα θα φτιάξουμε και το σιρόπι. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα γαρύφαλα και το ξύλο κανέλας. Τα βράζουμε για 2' - 3'. 

Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό στο ζεστό γλυκό φροντίζοντας να βάλουμε σε όλα τα σημεία του ταψιού. 

 Μετά από λίγο το σιρόπι θα απορροφηθεί όλο.

Μόλις κρυώσει το κόβουμε και σερβίρουμε σκέτο ή.... 

με καρύδια από πάνω.... 

ή με παγωτό βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...