Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Δεν πετάμε το ψωμί

Σας έμειναν περισσεύματα ψωμιού και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Μην τα πετάτε. Μπορείτε να φτιάξετε διάφορα χρήσιμα στην κουζίνα με αυτά. Εξάλλου, είναι ένας καλός τρόπος να κάνετε αρκετή οικονομία. 



1. Γαλέτα 


Για να κρατήσει περισσότερο ψήστε στο φούρνο τα περισσέματα ψωμιού μέχρι να ροδίσουν. Βάλτε τα στο μπλέντερ ή στο μούλτι να τα κόψετε μέχρι να γίνουν σκόνη. Φυλάξτε τα σε ένα γυάλινο δοχείο. Κρατάνε για περισσότερο από ένα χρόνο εκτός ψυγείου. Κάθε φορά που μαγειρεύετε μπορείτε να ρίχνετε από 1 κ.σ. στα περισσότερα φαγητά μέχρι να τελειώσει η γαλέτα. Μπορείτε επίσης, να τη χρησιμοποιήσετε για πανάρισμα κρεάτων ή ψαριών.



2. Κρουτόν 


Κόβουμε σε φέτες τα ψωμιά που έμειναν και μετά σε κάθετες και οριζόντιες λωρίδες να γίνει σκακιέρα και μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε ταψί τα ραντίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε διάφορες γεύσεις όπως να τα αλείψετε με λίγο σκόρδο, να τα πασπαλίσετε με ρίγανη κ.λ.π. 

 


3. Μουλιασμένο για μπιφτέκια


Αρχικά μπορείτε να τις φυλάξετε στο ψυγείο. Αν όμως δεν τις χρησιμοποιήσετε άμεσα, τότε βάλτε τις στην κατάψυξη. 



4. Ψημένο στα κάρβουνα  


Όταν θέλετε να ψήσετε ψωμί στα κάρβουνα μαζί με τις μπριζόλες δε χρειάζεται να είναι φρέσκο. Καλύτερα να καταναλώσετε το ψωμί των προηγούμενων ημερών.



5. Μπρουσκέτες 


με την αγαπημένη σας γεύση από πάνω (τριμμένη ντομάτα, τυρί ψημένο μαζί με τη μπρουσκέτα, λαδορίγανη και σκόρδο κλπ), τυρί κρέμα και γαρίδες, πάστα ελιάς, ντομάτα-φέτα κλπ.

 


6. Πανάρισμα 


σε κοτόπουλο, σε σνίτσελ, ακόμα και σε ψάρι με τα ψίχουλα. Τριμματίζετε τα ψωμάκια που έμειναν ή τα κόβετε στο μούλτι να γίνουν ψιλά τρίμματα. Πανάρετε με αυτά και αυγό τα κρεατικά και τα ψάρια.

 


7. Σουφλέ 


με τις φέτες ψωμιού σε ταψάκι στο φούρνο με τυριά και αυγά.



8. Αυγοφέτες


ξέρετε αυτό το κολατσιό που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά. Φέτες ψωμιού βουτηγμένες σε μείγμα από γάλα και αυγό και τηγανισμένες. Από πάνω μετά βάζετε ό,τι θέλετε όπως ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι ή και τίποτα.



9. Σπιτικά παξιμάδια


Αν ψήσετε σε χοντρές φέτες το μπαγιάτικο ψωμί μέχρι να ροδίσει θα κάνετε τα δικά σας σπιτικά παξιμάδια.




10. Πουτίγκες και γλυκά σουφλέ  


Βάλτε το ψωμί σε γλυκά όπως είναι οι πουτίγκες ή άλλα γλυκά τύπου σουφλέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...