Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Τα παπουτσάκια είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό εύγευστο, χορταστικό και καθόλου δύσκολο. Γι' αυτό όσο υπάρχουν καλοκαιρινές μελιτζάνες ακόμη ας τις εκμεταλλευτούμε.




Υλικά: 


2 - 3 μελιτζάνες 

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

λάδι 

1/2 φλ. σάλτσα

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο 

1/2 ποτηράκι μικρό κρασί

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1 -2 γαρύφαλα

πάπρικα 

λίγη ζάχαρη 

1 -2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά 


Μπεσαμέλ 

1 ποτήρι γάλα 

2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι  

1 κ.σ. κοφτό μαργαρίνη

αλάτι, πιπέρι 

λίγο μοσχοκάρυδο 

1 αυγό 


λίγο τριμμένο τυρί 

λίγη τριμμένη φρυγανιά για πασπάλισμα


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε τον κιμά στο λάδι. 

Μόλις πάρει λίγο χρώμα ρίχνουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Τα αφήνουμε όλα μαζί να τσιγαριστούν για λίγο.

Ρίχνουμε το κρασί. Το αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.

 Κατόπιν ρίχνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε. 

 Προσθέτουμε λίγο νερό τόσο που να εξέχει ο κιμάς. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 45' - 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.

 Περίπου 20' πριν γίνει ο κιμάς του ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα, το γαρύφαλο, λίγη πάπρικα και τα αφήνουμε κι αυτά να δώσουν το άρωμα και τη γεύση τους. 







Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά τον κιμά ρίχνουμε μέσα την τριμμένη φρυγανιά που θα απορροφήσει τα λάδια και τις σάλτσες της κατσαρόλας.

 Όση ώρα γίνεται ο κιμάς κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες τις σκάβουμε λίγο χωρίς να αφαιρέσουμε πολλή ψίχα, τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί στους 180 - 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα καφετί χρώμα.

Για τη μπεσαμέλ βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. 

 Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη μαργαρίνη. Τα ανακατεύουμε και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Μόλις κρυώσει λίγο χτυπάμε το αυγό και το ρίχνουμε ανακατεύοντας την κρέμα. 

Γεμίζουμε με τον κιμά τις μελιτζάνες...  

από πάνω βάζουμε μια καλή ποσότητα μπεσαμέλ στην καθεμία και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί... 

και τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε ξανά στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. Περίπου 20' - 30' . 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...