Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Γεμιστά στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένα αγαπημένο από όλη την οικογένεια, κυρίως καλοκαιρινό φαγητό, με πολλές παραλλαγές.

 


 



Υλικά:


ντομάτες μεγάλες

πιπεριές

μελιτζάνες

κολοκυθάκια χοντρά

ρύζι Καρολίνα ή γλασέ (1-2κ.σ. για κάθε γεμιστό)

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή τριμμένο

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή 1κ.γ. ξερό

λίγη σάλτσα πασάτα

λάδι

αλάτι, πιπέρι

κανέλα

πάπρικα

1κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

7-8 πατάτες για το ταψί

 

Εκτέλεση:

 

Αδειάζουμε την ψίχα των λαχανικών. Την ψίχα από τις ντομάτες τη βάζουμε κατευθείαν στο μπλέντερ για να την κόψουμε μαζί με άλλα υλικά. Αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε την ψίχα των κολοκυθιών σε ένα πιάτο για κολοκυθοκεφτέδες.

 Βάζουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το φρέσκο δυόσμο στο μπλέντερ με την ψίχα της ντομάτας να τα αλέσουμε μαζί.

 Έχουμε ήδη μετρήσει και πλύνει το ρύζι, το βάζουμε σε μπολ κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπλέντερ. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά να φουσκώσει. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 2-3 κουταλιές νερό. Βάζουμε λίγη σάλτσα πασάτα για να κοκκινίσει λίγο περισσότερο το μείγμα.



  Προσθέτουμε στο μπολ με το ρύζι αλάτι, πιπέρι, κανέλα, πάπρικα, λίγη ζάχαρη, λάδι και αν θέλετε και λίγη φρυγανιά τριμμένη. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας αλλά δεν τα ξεχειλίζουμε γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσει κι άλλο το ρύζι. Αν περισσέψει γέμιση ρυζιού μπορούμε να τη ρίξουμε στο ταψί 20' πριν σβήσουμε το φούρνο φροντίζοντας να υπάρχει νερό.




Κόβουμε μερικές πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε τριγύρω από τα γεμιστά. Ρίχνουμε λάδι σε όλο το φαγητό και αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες. Νερό δεν προσθέτουμε γιατί τα γεμιστά θα βγάλουν το δικό τους. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.



Μικρές λεπτομέρειες:

Στα υλικά του ρυζιού μπορείτε να προσθέσετε κάποιες φορές για αλλαγή υλικά όπως λίγο κρασί και λίγο τριμμένο τυρί για μακαρόνια. 
 



 

1 σχόλιο:

  1. θεε μου όντως τα αυτό το φαγάκι είναι από τα αγαπημένα όλων! Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να μην αγαπάει τα γεμιστά! Πάντα τα ήξερα με ρύζι μέχρι που πήγα να σπουδάσω στην Βόρεια Ελλάδα και τα δοκίμασα και με κιμά που είναι εξίσου ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...