Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ψωμί με μαγιά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Στην κουζίνα η πιο ωραία εκτόνωση είναι το ζύμωμα. Όταν ψήνεται το ψωμί δε μυρίζει μόνο το σπίτι ωραία αλλά και η γειτονιά. Φτιάξτε το και θα αισθανθείτε μεγάλη υπερηφάνια μόλις το βγάλετε από το φούρνο και πείτε στην οικογένειά σας: "Εγώ το έφτιαξα". 

 


Υλικά:


4φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 - 2φλ νερό χλιαρό

1/2 κύβο νωπής μαγιάς  ή  3κ.γ. ξηρή

1κ.γ. ζάχαρη

3κ.γ. κοφτά αλάτι

3κ.σ. λάδι 

 

Εκτέλεση:


 Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη  και ζεσταίνουμε το πρώτο φλιτζάνι με νερό.

 

 

 

 

 

 Διαλύουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη. Το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε.






 Ρίχνουμε το αλάτι. Ζεσταίνουμε το δεύτερο φλιτζάνι νερού και βάζουμε στο αλεύρι περίπου το μισό (ίσως και λιγότερο).

 

 

 

 

 Ξεκινάμε το ζύμωμα. Αρχικά το ζυμάρι θα κολλάει στα χέρια μας. Πρέπει να έχουμε υπομονή και να συνεχίσουμε το ζύμωμα πριν αποφασίσουμε να βάλουμε κι άλλο νερό μέσα.

 

 

 

 Παίρνουμε από τα πλαϊνά της λεκάνης το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά να απορροφηθεί από το νερό. Μετά από 5' ζυμώματος αν δούμε ότι η ζύμη εξακολουθεί να κολλάει στα χέρια τότε προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Αν υπάρχει πολύ αλεύρι στη ζύμη και δεν έχει γίνει ζυμάρι, τότε προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

 

 Εξακολουθούμε το ζύμωμα για 10'- 15' ακόμα. Στο τέλος μαζεύουμε τη ζύμη σε μία μπάλα, αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τη λεκάνη για να μην κολλάει.





  

 

 


 Τη βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει αρκετά το ζυμάρι.





Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τη ζύμη σε σχήμα φραντζόλας ή καρβελιού. Αν θέλετε από πάνω βρέχετε την επιφάνεια για να πασπαλίσετε σουσάμι.

 

 

 

 

 Ψήνουμε το ψωμί στην πρώτη σχάρα αρχικά στους 200 βαθμούς για 5'- 10' και μετά κατεβάζουμε στους 180. Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται από φούρνο σε φούρνο από 45' -60'. Μόλις ψηθεί και ροδίσει το βάζουμε σε μία σχάρα να κρυώσει.







2 σχόλια:

  1. Μπράβο πάντα ήθελα να κάνω ψωμί αλλά το θεωρούσα ΑΚΑΤΌΡΘΩΤΟ! Και από ότι ξέρω δεν είμαι ο μόνος! Πολύς κόσμος που μαγειρεύει "φοβάται" το ψωμί να το κάνει μόνος του. Θα το δοκιμάσω γιατί σου χω εμπιστοσύνη και τα λες πάντα τόσο κατανοητά όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Νίκο.
      Να το φτιάξεις κι αν έχεις απορίες στα βήματα που κάνουμε γράψε μου την ερώτηση για να σου απαντήσω.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...