Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Λουκουμάδες με μέλι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Λουκουμάδες παραδοσιακοί με λίγα μόνο υλικά, νόστιμοι και υγιεινοί.


 


Υλικά:


500γρ. αλεύρι

1φακ. μαγιά

2φλ. περίπου νερό χλιαρό 

1κ.γλ κοφτό αλάτι 

1κ.σ. μέλι

αρκετό λάδι για το τηγάνισμα 

 

Για το γαρνίρισμα 

μέλι

σουσάμι ή καρύδια τριμμένα

κανέλα


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη και ζεσταίνουμε το νερό.






Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με το μέλι στο πρώτο φλιτζάνι νερού.

 

 

 

 

 

 Το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Το δεύτερο φλιτζάνι με το νερό, το προσθέτουμε λίγο-λίγο μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός και ανακατεύουμε καλά. Ίσως να μη χρειαστεί όλο το νερό του δεύτερου φλιτζανιού.




 Προσθέτουμε τότε το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και βάζουμε τη λεκάνη ή στο καλοριφέρ (να μην καίει όμως πολύ) ή στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 1 ώρα χωρίς την πετσέτα.




 

 

Μόλις το μείγμα φουσκώσει βάζουμε το λάδι σε μικρή κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά και πιάνουμε με το ένα χέρι στη χούφτα μας το μείγμα της λεκάνης σαν να θέλουμε να το σφίξουμε.





 Παίρνουμε ένα κουτάλι της σούπας το βουτάμε σε ένα φλιτζάνι με σκέτο λάδι και "κόβουμε" το μείγμα που έχει εμφανιστεί ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα.


 Για να μην κολλάει η ζύμη στο κουτάλι το βουτάμε στο φλιτζάνι με το λάδι κάθε φορά που πρόκειται να "κόψουμε" από την παλάμη μας ένα καινούργιο λουκουμά.

 Το ρίχνουμε στο λάδι και συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα.






 Πού και πού με την τρυπητή κουτάλα σπρώχνουμε προς τα κάτω τους λουκουμάδες να βυθίζονται μέσα στο λάδι. 





 

 

 

 

 

Ετοιμάζουμε ένα σκεύος (μια σουπιέρα, ένα βαθύ μπολ, μια σαλατιέρα) που να τους χωράει όλους και βάζουμε κάτω χαρτί κουζίνας που θα απορροφήσει όλο το λάδι που θα βγάλουν μετά.



 

 

Μόλις γίνουν από τη μία πλευρά τους γυρίζουμε και από την άλλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλουμε να απορροφηθούν καλύτερα τα περιττά λάδια μπορούμε σε κάθε στρώση λουκουμάδων μέσα στη σαλατιέρα να βάλουμε άλλο χαρτί κουζίνας.

 

 

 

 

 

 

 


Στο τέλος τους σερβίρουμε στο πιάτο, ζεσταίνουμε για λίγο το μέλι, ίσα -ίσα να γίνει ρευστό, τους περιχύνουμε ρίχνουμε σουσάμι ή τριμμένα καρύδια κι από πάνω κανέλα. 




Μικρές λεπτομέρειες: 


Για το τηγάνισμα προσωπικά προτιμώ το σπορέλαιο γιατί έχει πιο ελαφριά γεύση και δε μας πιάνει στο λαιμό η έντονη γεύση του ελαιολάδου.

 

Τους λουκουμάδες μπορείτε να τους φάτε και την επόμενη μέρα αρκεί να τους σκεπάσετε με μεμβράνη ή με καθαρή πετσέτα ή με αλουμινόχαρτο γιατί αλλιώς ξεραίνονται και σκληραίνουν.

 

Αντί για μέλι μπορείτε να τους περιχύσετε με σιρόπι (σε κατσαρόλα 1φλ. ζάχαρη και 1φλ νερό να βράσουν) ή με ζάχαρη ή με.......να το πω; Με άλειμμα σοκολάτας.


 



2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...